close
21267708_1719935571402670_776064620_o

 Autor: Mircea Corăbean.

Ziua Limbii Române este sărbătorită astăzi pe 31 august. 28 de milioane de oameni din întreaga lume vorbesc limba română.

Limba română se situează ca a cincea dintre limbile romane ca număr de vorbitori, în spatele limbii spaniole, portugheze, franceze și italiene. Limba română este vorbită de 28 de milioane de oameni din întreaga lume, dintre care 28 de milioane vorbesc limba maternă. 17 milioane trăiesc în România, unde limba română este limba oficială și limba maternă pentru 90% din populație.

În același timp, limba română este limba oficială sau administrativă a Uniunii Latine, o organizație internațională care reunește toate țările lumii în care se vorbește una dintre limbile romane. De asemenea , este limbajul administrativ în Uniunea Europeană începând cu 1 ianuarie, 2007.

Limba română este, de asemenea, una dintre cele cinci limbi ale serviciilor religioase de pe Muntele Athos.

Limba română este limba maternă sau limba vorbită în Ucraina, Ungaria, pe Valea Timocului în Serbia sau în Bulgaria. Este vorba, de asemenea, în comunitățile românești din Croația, Slovenia, Slovacia și Polonia.

În Republica Moldova, România este limba oficială din 1089 și limba maternă pentru trei sferturi din populație, în timp ce în regiunea autonomă Voivodina din Serbia limba română este una dintre cele șase limbi oficiale oficiale.

 

Se încarcă...