close
Cultura

9 MAI: ZIUA EUROPEI, ZIUA INDEPENDENȚEI ȘI SFÂRȘITUL CELUI DE AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL

received_2119018428138394

Pe parcursul istoriei, data de 9 mai a marcat evoluția României de trei ori, respectiv proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.
Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane.
În acea zi memorabila, Mihail Kogălniceanu, declara în Parlamentul ţării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine statatoare”. Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene
Cel de-al doilea eveniment care marchează ziua 9 mai, este în anul 1945, când Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.
În fiecare an, la 9 mai, se serbează și Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
Mâine, 9 mai 2018 de la ora 18:00 are loc un SPECTACOL FESTIV susținut pe Scena din centrul orașului. La acest spectacol participă : Fanfara Municipală Gherla și Majoretele MCM Girls. Primăria Municipiului Gherla împreună cu Casa de Cultură invită toți gherlenii să ia parte la acest spectacol.

Se încarcă...