close
Sanatate

Agenția națională fitosanitară emite un buletin de avertizare pentru plantațiile de floarea soarelui.

floarea-soarelui-ss

Autoritatea Națională Fitosanitară a emis în 14.06.2017 un buletin de avertizare pentru plantațiile de floarea soarelui. Conditiile climatice din ultima perioada sunt favorabile aparitiei si dezvoltarii bolilor specifice La cultura de Floarea Soarelui : alternaria (alternaria zinniae) , mana(Plasmopara helianthi),patarea neagra a tulpinilor(Phoma magdonaldii) + afide(Aphis fabae, Brachycaudus helichrysi). Sunt boli specifice perioadelor cu umiditate ridicata, in anii cu precipitatii abundente in lunile mai – iulie mai ales la hibrizi conventionali , la cei fara toleranta genetica la Phoma si Sclerotinia si acolo unde nu s-a respectat o rotatie minima de 3-4 ani, la infiintarea culturii . Pentru prevenire si combatere recomandam tratamente fitosanitare in urmatoarele zile folosind unul din produsele comerciale recomandate în acest sens.

Avertizați sunt și apicultorii și cei care dețin familii de albine, deoarece Floarea soarelui este o plantă meliferă, iar atunci când suferă tratamente fitosanitare poate dăuna calității și integrității viitoarelor produse melifere.

Cultura de floarea Soarelui este singura cultură agricolă care a pus România pe locul 1 în Europa în anul 2016 ca producție, fiind aplicat  sistemul de producție Clearfield (trad. câmp curat), care răspunde în acest moment celor mai importante cerințe ale fermierilor care cultivă floarea-soarelui.

Producătorii agricoli locali au reuşit să strângă  1,9 milioane de tone de floarea-soarelui, în creştere cu 60% faţă de sezonul anterior, cantitatea fiind cea mai mare dintre toate economiile din Uniunea Europeană, astfel integritatea culturilor de floarea soarelui fiind de o importanță majoră pentru agricultura românească.

 

Sursă foto:ziar financiar.

Se încarcă...