close
Cultura

Castelul Kornis, un ansamblu de clădiri superbe, lăsate în paragină, urmează a fi îngrădite până la o posibilă restaurare din fondurile guvernului maghiar.

IMG_0543

Primarul Comunei Mica, preocupat de soarta castelului Kornis, un obiectiv de o valoare incomensurabilă pentru întreaga regiune, a pornit la Budapesta pentru a purta discuții cu proprietarul acestuia, Geher Ferencz, și pentru a-și arăta toată disponibilitatea de a se implica în salvarea castrului și restaurarea sa.

IMG_0403

Dragii mei,
Am avut deosebita plăcere de a-l întâlni, astăzi, la Budapesta, pe Geher Ferencz, moștenitorul familiei Kornis.
În cadrul acestei întâlniri am purtat multe discuţii legate de Castelul Kornis, deoarece, dorinţa mea ca şi primar este aceea de a nu lăsa castelul, această „emblemă” din comuna noastră, inclus în lista monumentelor istorice atestate din România, să ajungă o adevărată ruină.
Din păcate, Castelul Kornis, considerat una dintre cele mai interesante clădiri care se găsesc în zona Transilvaniei, cândva un superb castel renascentist care găzduia cel mai mare muzeu de ştiinţe naturale din Europa, se degradează cu fiecare zi care trece.
I-am prezentat, domnului Geher Ferencz, imagini recente cu starea în care află Castelul Korniş si mi-am aratat întreaga disponiblitate de a găsi împreună soluţii pentru a salva această clădire.
Domnia sa mi-a spus că nu dorește să înstrăineze castelul, deoarece este un loc de care se simte legat sufletește și dorește să readucă clădirea la forma inițială. Are promisiuni din partea Guvernului Maghiar pentru obținerea unor fonduri nerambursabile, iar dacă va obține finațarea, castelul va fi reabilitat, urmând a fi transformat într-un adevărat loc turistic, unde să fie organizate și tabere pentru copii.
În discuțiile purtate, i-am prezentat faptul că sunt foarte mulți oameni care vizitează castelul, însă clădirile aflate în permimetrul acestuia reprezintă un real pericol pentru toți cei care ajung în zona respectivă. Referitor la această situație, ne-a asigurat ca în perioada următoare locul va fi împrejmuit, tocmai pentru a evita unele accidente la care sunt expuși turiștii sau oamenii locului.
Deși ne-am fi dorit să ne implicăm, Primăria Mica nu are dreptul să intervină în nici un mod pentru renovarea sau valorificarea Castelului Kornis. Sper ca planurile domniei sale să prindă contur, iar clădirea să își recapete forma, iar castelul să fie apreciat la adevărata lui valoare.
Consider că a întâlnirea de azi a fost un prim pas spre colaboare, deoarece îmi doresc foarte mult ca valorile zonei noastre să nu dispară, iar noi să ne mândrim cu istoria locului în care trăim.
Mergem mai departe!

a comunicat recent Primarul Comunei Mica, Tiberiu Zelencz, pe pagina lui de socializare.

Nu cu mult timp în urmă, după ce a existat o tentativă de furt a unicornilor care străjuiau intrarea în Castel și care cântărind prea mult bu au putut fi furați, fundația Teka a primit acordul de la proprietar de a lua cele două statui și de a le păstra și conserva la sediul lor din Gherla.

Lunar sute de persoane vizitează acest obiectiv chiar dacă se transformă încet într-o ruină, însă o dată restaurat, are capacitatea de a răspândi renumele și frumusețile  zonei la nivel mondial.

 

IMG_0404
Se încarcă...