close
Social

Ciupercă gigantică comestibilă, găsită și gătită de o familie din Bonțida.

IMG_9548

La prima vedere pare un cașcaval, însă la o analiză amănunțită observăm că ciuperca găsită pe raza comunei Bonțida, face parte din specia Calvatia gigantea sau tradițional numită Beșica porcului. Etimologic ciuperca gigantă poartă și denumirea de calvatia, care în latină, înseamnă “cap chel”, în cazul nostru, fiind vorba de o ciupercă mare cât “capul” și netedă, lucioasă ca o chelie.

Ciuperca de genul Calvatia este o ciupercă comestibilă și gustoasă atât timp cât este tânără. Ea este numită în popor bășica porcului, bovista uriașă sau ciuperca uriașă. Acest burete este o specie saprofită care crește în România, Basarabia și Bucovina de Nord în grupuri mici sau cercuri vrăjitorești, câteodată și solitar, în primul rând prin grădini, pajiști, pășuni, livezi, dar de asemenea în poieni de foioase.

Înainte de a o găti și consuma, trebuie avute în vedere următoarele aspecte, conform blogului ciupercomania.ro:

– interiorul trebuie să fie complet alb, orice nuanță spre gălbui sau maroniu este indiciu cum că ciuperca a început procesul maturizării sporilor, moment în care își pierde valoarea culinară.
– dacă ciuperca a fost infestată cu larve, viermi, insecte, se vor elimina aceste zone, iar dacă e cazul se renunță cu totul la acea ciupercă.
cuticula se îndepărtează cu ușurință și nu va fi consumată, deoarece are o textură tare, ca de piele.
-ciuperca nu se va spăla niciodată, deoarece inetriorul ei se comportă ca și un burete, va absorbii apa, astfel compromițând prelucrarea ulterioară a ciupercii.

O altă varietate  de ciuperci comestibile, care se găsesc chiar și pe dealurile de lângă Poiana Bradet a orașului Gherla sunt bureții de rouă, însă trebuie aleși cu deosebită considerație.

IMG_9549

Buretele de roua (Marasmius oreades) este o ciuperca usor de recunoscut datorita piciorului foarte atos/lemnos si care se va indeparta inainte de gatire; un alt element de recunoastere sunt lamelele rare incomplete, prezinta foarte multe jumatati de lamele. Dar cu toate ca este o ciuperca pe care si incepatorii o pot culege fara teama, exista alte doua ciuperci care traiesc in acelasi habitat dar foarte otravitoare: Clitocybe dealbata si Clitocybe rivulosa; ambele pot provoca otraviri ce pot duce chiar la deces de aceea atentia sporita este recomandată.

IMG_9550

 

Se încarcă...