close
Cultura

Creație artistică unicat la doar 20 km de Gherla. Ansamblul monumental de la Tăușeni este cel mai mare din România de acest fel.

IMG_5404

Ansamblul monumental “De-semne spre cer” de la Tăușeni, creația artistului Alexandru Chira, este o operă de artă unicat, întinsă pe 4 ha, care cuprinde 16 subansambluri: Casa Păstorului, Oglindă pentru semănător, De-semn de Punte, Casa Pasăriii de Foc, Model pentru Curcubee, Fântâna Oglinzii cu Memorie, Oglinda cu Memorie, Oglindă pentru Reflectare, Două Proiecte de Drum, Clopotele Tăcerii, Icoană pentru Ploaie şi Curcubeu, Icoană Rotativă pentru Mesaje, 12 Icoane Senzoriale, Trepte (Scara) Semănătorului, Drum Ritualic şi Poteci de Iniţiere.

Vizitatorii vor vedea la intrarea în muzeul în aer liber o fântână și o plăcuță cu inscripția  „Nu uitaţi, urcând acest deal, aduceţi cu voi o cană sau o cantă cu apă, goliţi-o în Fântâna Oglinzii. Apa izvorului se va întâlni cu apa cerului şi împreună- adâncul pământului şi al cerului – vor naşte scara curcubeului, a înălţării de pe urmă.”

Sculptorul își numea opera simplu “instalatie pentru rememorare, pentru gestionat ploaia si curcubeul” și avea să fie doar o parte dintr-o creație în aer liber, care avea să ajungă din deal în deal până la Viena, însă din lipsă de fonduri și datorită trecerii la neființă a lui Alexandru Chira, doar o parte din viziunea lui artistică ne-a rămas nouă revelată.

Proiectul trebuia să se extindă „din deal în deal până-n Viena”, platoul de la Tăuşeni să fie doar staţia-pilot sau „kilometrul zero”, cum îi plăcea artistului să-l numească, şi să devină un proiect al intergrării prin artă în Europa.

  • Kate Mantis

    Un proiect artistic unic in conceptie, mesaj, spirit. Un ansamblu monumental care ar merita toata atentia si sprijinul pentru un acces mai bun si pentru sustinere si conservare. Un proiect de suflet rar. Doar ca arta nu face parte din prioritatile politicienilor nostri, si oricum , niciunul din ei nu sta prea bine la capitolul educatie plastica si gust artistic.

Se încarcă...