close
Educatie

Parteneriat educațional internațional între Liceul Teoretic „Ana Ipătescu”, Gherla și Școala Secundara „Tsanko Tserkovski”, Polski Trambesh din Bulgaria.

IMG_9095

Dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre cele două comunități, promovarea de proiecte comune, de cunoaștere reciprocă a istoriei și a tradițiilor naționale, dezvoltarea relațiilor sociale, culturale, educaționale și turistice, sunt doar câteva dintre obiectivele, pe care echipa de proiect și le-a propus și pe care le va realiza prin activitățile din planul pentru anul 2018.

În perioada 5–9 septembrie 2017, un grup de șase persoane (cadre didactice și membri ai Asociației Ana Ipătescu) a efectuat o vizită în orașul Polski Trambesh, Bulgaria. Scopul vizitei a fost de a pune în legatură coordonatorii de proiect, pe cicluri de învățământ, din cele doua școli partenere (Liceul Teoretic „Ana Ipătescu” din Gherla, Romania și Școala Secundară „Tsanko Tserkovski” din Polski Trambesh, Bulgaria), în vederea organizării de activități comune, în perioada septembrie 2017-iunie 2018. Proiectul „Prietenia – o legătura trainică” a fost declarat câștigător de Primăria Municipiului Gherla, în urma selecției de proiecte culturale finanțate din bugetul local (fonduri nerambursabile) din luna iulie, 2017.

Membrii echipei de proiect de la Liceul ”Ana Ipătescu”, care si-au adus contribuția în realizarea obiectivelor propuse în parteneriatul cu Școala Secundară Tsanko Tserkovski din Polski Trambesh, Bulgaria, sunt: prof. Vedean Cristian, bibliotecar Berariu Mariana, prof. Iftinca Corina, prof. Rus Adriana, înv. Crisrurean Daniela, înv. Mureșan Ana.

IMG_9097

Din delegație a facut parte și domnul Ioan Neselean – primarul Municipiului Gherla, fiind primiți de domnul Gheorgi Chakarov – primarul Municipiului Polski Trambesh și de cadre didactice de la școala parteneră.

La nivel de parteneriat între comunități, domnul primar Ioan Neselean a propus domnului primar al Municipiului Polski Trambesh – Gheorgi Chakarov proiecte comune în domeniul administrativ, turistic, cultural, pentru a acționa într-o perspectivă europeană, având ca obiective dezvoltarea relațiilor de prietenie și rezolvarea unor probleme cu care comunitățile se confruntă. Alte obiective, pe care domnul primar Ioan Neselean și le-a propus, sunt politicile adoptate fata de generațiile tinere, sprijinind proiectele, pe care școala noastră le are în parteneriat cu școala bulgară. Schimburile culturale prin organizarea de expoziții de pictură și fotografie, organizarea de spectacole ale unor grupuri și formații muzicale sunt, de asemenea prioritare în relația de parteneriat.

De amintit este de asemenea contribuția Asociației de prietenie Gherla – Polski Trambesh, care prin președintele Corabean Mircea a dotat cu echipament (costume de pompier) Formațiunea de Pompieri din orașul Polski Trambesh. Donația a fost făcuta de Asociația de Prietenie Nendaz – Gherla, prin domnul Pascal Praz – președinte și a fost gestionată mai departe.

Se încarcă...