close
Sanatate

Pericolul din farfurie. Experiment social: Brânză – Cauciuc în farfuriile românilor.

17028882_1556069714433271_2007312640_n

Industria agroalimentară (cu mici excepții) a început acest experiment social de mulți ani, experiment social în cadrul legii, lege care permite realizarea de produse asemănătoare vizual cu brânza și cașcavalul dar care sunt realizate total sau parțial din uleiuri vegetale de soia și în special de palmier, afirmă Avram Fițiu, prof. univ. al USAMV Cluj, pentru Agroinfo.ro.

17035332_1556067331100176_1703319945_n

Motivația pentru care industria face acest joc este una nutrițională, financiară și tehnică. O brânză telemea din ulei vegetal poate sta luni și ani de zile în raft fără să se strice sau să își modifice proprietățile organoleptice și caracteristicile comerciale.  Din punct de vedere financiar uleiul vegetal și în special uleiul de palmier se obțin la prețuri așa de joase încât constituie o alternativă avantajoasă pentru industria agroalimentară a laptelui.

Grăsimile saturate pot contribui la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Experții în nutriție, dietetică și boli cronice, WHO/FAO,  limitează la nivel global consumul mediu de acizi grași trans din uleiuri și grăsimi industrial hidrogenate  sub 1% din aportul zilnic total de energie, lactatele și produsele din lapte fiind raportate ca având a doua cea mai mare pondere, dintre grupele de alimente, în furnizarea acizilor grași saturați și trans în dietele persoanelor.

Grăsimea  lapte  are în compoziție o cantitate scăzută de acid gras palmitic și de grăsimi trans, și un conținut ridicat de acid gras stearic.

Din sărăcie și lipsă de informare, românii cumpără mai ales telemeaua ieftină, care e făcută cu uleiuri vegetale. În schimb, micii producători români din zone cu tradiție ca Bucovina, ori Satu Mare, sunt în pragul falimentului, pentru că nu pot concura la preţ cu această telemea falsă.În raionul de lactate ar trebui separate cele care conțin 100% lapte și cele care au alte ingrediente, astfel încât consumatorul să fie corect informat. Găsim la raion brânză cauciucată, făcută din uleiuri și margarină,a declarat, pentru EVZ, Claudiu Frânc, președintele FCBR (Federația Crescătorilor de Bovine din România).

Se încarcă...