close
Politic

Problema plăcuțelor bilingve de la Cluj a primit o nouă perspectivă.

IMG_8953

Municipium Aelium Napocense, Cluj-Napoca, Kolozsvar, Klausenburg, Aşa va fi scris pe indicatoarele de intrare în capitala judeţului Cluj.

 

Vineri, într-o conferinţă de presă, Emil Boc Primarul municipiului Cluj-Napoca, a anunţat că va amplasa indicatoare multilingve la intrările şi ieşirile din oraş, în limbile română, maghiară şi germană, dar şi în limba latină, aşa cum a fost numită localitatea la înfiinţare, în timpul împăratului roman Hadrian.

“‘Vom avea prima tablă care reflectă denumirea administrativă în cele trei limbi şi cea de-a doua tablă, deasupra, care reflectă dimensiunea istorică a municipiului nostru. Această formulă subliniază dimensiunea istorică a oraşului nostru, din antichitate până în prezent, precum şi caracterul multicultural şi european al municipiului nostru. Soluţia propusă de Primărie reflectă o realitate istorică validată ştiinţific şi, nu în ultimul rând, este o soluţie care îşi propune în continuare să unească şi nu să dezbine comunitatea clujeană. Este o soluţie europeană a timpului prezent”, a spus Emil Boc.

Această măsură ar putea să stingă procesul intentat primăriei Cluj Napoca , prin care se cere primăriei să amplaseze plăcuţe indicatoare cu denumirea în limba maghiară a municipiului Cluj-Napoca, Tribunalul Cluj a admis în parte în luna februarie o astfel de cerere formulată de Asociaţia Minority Rights .

Pentru a justifica din punct de vedere istoric acest demers , primarul Emil Boc a apelat a apelat la istoricii Universităţii Babeş-Bolyai, iar în urma analizei s-a ajuns la concluzia ca oraşul să poarte denumirile Cluj-Napoca, Kolozsvar şi Klausenburg, la care să se adauge, pe un alt panou, denumirea ‘Municipium Aelium Napocense Ab Imperatore Hadriano Conditum (117-138)’.

Foto/ text Mircea Corăbean

sursa: CAPITAL.RO

Se încarcă...